NASZE PRZEPISY

   
Zupa pomidorowa z dorszem  
Składniki: 
- 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 
- 20 dag marchewki, 
- 6 dag pietruszki, 
- 6 dag białej części pora, 
- 50 dag filetów z dorsza, 
- 3-4 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, 
- 1 duży pęczek natki pietruszki, 
- 1 litr wody, 
- sok z 1/2 cytryny, 
- sól czarna cypryjska, 
- pieprz kolorowy, 
- sól miałka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego, 
- 2 liście laurowe. 

Sposób wykonania: 
Marchewkę i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie paski o długości ok 2 cm. Por siekamy w niezbyt grube talarki. Obrany czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim warzywa. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy białe wino, a po dwóch minutach wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy opłukane filety z dorsza i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, do czasu aż ryba będzie miękka. Dorsza wyciągamy na talerz, rozdrabiamy na mniejsze kawałki. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy 3/4 natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy miałką solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę nakładamy na talerze. Dekorujemy dorszem, posypujemy odrobiną czarnej soli oraz natką pietruszki. 

Smacznego! 

NASZE PRZEPISY SZEF KUCHNI POLECA

Salsa z wędzonego łososia

Szybko i zdrowo!

czytaj więcej

Sok ananasowo - selerowy

Pyszny sok, idealna propozycja dla chcących zrzucić zbędne kilogramy

czytaj więcej

Gazpacho warzywne

Hiszpańska zupa

czytaj więcej

Makaron ryżowy z pieczoną papryką, cukinią i sosem tofu

Bezglutenowa propozycja obiadowa

czytaj więcej
  

NASI PARTNERZY

      



Chcesz dostawać aktualne wiadomości? Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera Smak i Zdrowie wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, stosownie do dyspozycji przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz 883 z późn. zm.), na potrzeby kontaktu przez konsultantów Smaku i Zdrowia.

  1. Regulamin


Catering Dietetyczny Smak i Zdrowie to urozmaicona, smaczna, dobrze zbilansowana dieta oraz zawsze świeże, bogate w witaminy i substancje odżywcze posiłki dostarczane codziennie do domu lub biura.
Nasza oferta to zestawy w wersji standard: 1200 kcal, 1500 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal 3000 kcal oraz 3500 kcal, dieta wegetariańska, dieta wegetariańska plus ryby, dieta dla osób aktywnie uprawiających sport 3000 kcal, dieta dla kobiet w ciąży i matek karmiących, dieta bezglutenowa, dieta indywidualna.
Catering dietetyczny Warszawa i okolice (dieta pudełkowa)