NASZE PRZEPISY

   
Tarta z cukinią i bakłażanem  
Składniki: 
- 1,5 szklanki mąki, 
- 120 g zimnego masła, 
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli, 
- 50 ml wody, 
- 1 cukinia, 
- 1 bakłażan, 
- 2 marchewki,
- 150 ml śmietany 30 %,
- 1 jajko,
- 100 g startej mozzarelli,
- olej, 
- sól, pieprz. 

Sposób wykonania: 
Ciasto: zimne masło kroimy na małe kwadraciki. Mąkę wysypujemy na stolnic, dodajemy zimne masło i łączymy składniki. Dodajemy żołtko, sól i wodę, po czym szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki na 40-50 minut. Następnie rozwałkujemy ciasto i wkładamy do foremki, kładziemy na nim papier śniadaniowy i wysypujemy groch. pieczemy przz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie ściągamy z ciasta groch i dopiekamy kolejne 5 min. 
Farsz: do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy jajko i rozmącamy widelcem. Do tego wsypujemy mozzarelę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry - jeśli będą szerokie, należy je przekroić na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw, wtedy paseczki wydają się jednakowej grubości). Układamy paseczki obok siebie. Całość smarujemy oliwą i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli warzywa nie są pokrojone bardzo cienko, warto wcześniej usmażyć je na patelni grillowej ( po 1 min. z każdej strony). 

NASZE PRZEPISY SZEF KUCHNI POLECA

Salsa z wędzonego łososia

Szybko i zdrowo!

czytaj więcej

Sok ananasowo - selerowy

Pyszny sok, idealna propozycja dla chcących zrzucić zbędne kilogramy

czytaj więcej

Gazpacho warzywne

Hiszpańska zupa

czytaj więcej

Makaron ryżowy z pieczoną papryką, cukinią i sosem tofu

Bezglutenowa propozycja obiadowa

czytaj więcej
  

NASI PARTNERZY

      



Chcesz dostawać aktualne wiadomości? Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera Smak i Zdrowie wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, stosownie do dyspozycji przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz 883 z późn. zm.), na potrzeby kontaktu przez konsultantów Smaku i Zdrowia.

  1. Regulamin


Catering Dietetyczny Smak i Zdrowie to urozmaicona, smaczna, dobrze zbilansowana dieta oraz zawsze świeże, bogate w witaminy i substancje odżywcze posiłki dostarczane codziennie do domu lub biura.
Nasza oferta to zestawy w wersji standard: 1200 kcal, 1500 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal 3000 kcal oraz 3500 kcal, dieta wegetariańska, dieta wegetariańska plus ryby, dieta dla osób aktywnie uprawiających sport 3000 kcal, dieta dla kobiet w ciąży i matek karmiących, dieta bezglutenowa, dieta indywidualna.
Catering dietetyczny Warszawa i okolice (dieta pudełkowa)