NASZE PRZEPISY

   
Cukinia faszerowana ryżem curry  
Składniki: 

- 2 średniej wielkości cukinie 
- 150 g brązowego ryżu 
- 2 łyżeczki curry 
- 1 łyżeczka masła 
- 60 g suszonych pomidorów z zalewy 
- 2 marchewki 
- 100 ml słodkiej śmietnik 30%
- 2 ząbki czosnku 
- 1 cebula 
- 2 pietruszki 
- 3 łyżeczki natki pietruszki 
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g sera wędzonego

Sposób wykonania: 

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia 3 razy. Ryż gotujemy do miękkości. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Marchew i pietruszkę kroimy w cienkie paseczki o długości 5 cm.
Curry (1 łyżeczkę) przesmażamy na maśle bez koloru i dodajemy ryż, posiekany czosnek oraz suszone pomidory. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i dodajemy natkę pietruszki. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy, sparzamy we wrzątku przez ok. 2 minuty i faszerujemy przygotowaną masą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C przez ok. 15 minut. Posypujemy serem wędzonym , pokrojonym w paski i zapiekamy przez ok. 5 minut.
Marchew i pietruszkę gotujemy na parze. Łyżeczkę curry gotujemy ze śmietanką. Cebulę przesmażamy z czosnkiem, następnie dodajemy do śmietanki i mieszamy z warzywami. Cukinie podajemy z warzywami z curry.  

NASZE PRZEPISY SZEF KUCHNI POLECA

Salsa z wędzonego łososia

Szybko i zdrowo!

czytaj więcej

Sok ananasowo - selerowy

Pyszny sok, idealna propozycja dla chcących zrzucić zbędne kilogramy

czytaj więcej

Gazpacho warzywne

Hiszpańska zupa

czytaj więcej

Makaron ryżowy z pieczoną papryką, cukinią i sosem tofu

Bezglutenowa propozycja obiadowa

czytaj więcej
  

NASI PARTNERZY

      



Chcesz dostawać aktualne wiadomości? Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera Smak i Zdrowie wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, stosownie do dyspozycji przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz 883 z późn. zm.), na potrzeby kontaktu przez konsultantów Smaku i Zdrowia.

  1. Regulamin


Catering Dietetyczny Smak i Zdrowie to urozmaicona, smaczna, dobrze zbilansowana dieta oraz zawsze świeże, bogate w witaminy i substancje odżywcze posiłki dostarczane codziennie do domu lub biura.
Nasza oferta to zestawy w wersji standard: 1200 kcal, 1500 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal 3000 kcal oraz 3500 kcal, dieta wegetariańska, dieta wegetariańska plus ryby, dieta dla osób aktywnie uprawiających sport 3000 kcal, dieta dla kobiet w ciąży i matek karmiących, dieta bezglutenowa, dieta indywidualna.
Catering dietetyczny Warszawa i okolice (dieta pudełkowa)